Haberler

Liste Resim

İpekyolu Yeniden Canlanıyor!

Batı ülkelerinin küresel krizden çıkamaması, Türkiye’yi yeniden İpekyolu ticaretine yöneltti. Çin’e kadar uzanan İpekyolu ülkeleri arasındaki ticaretin geliştirilmesi için Türkiye’nin önderliğinde bir araya gelen ülkeler, güzergâh üzerindeki ülkelerin gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasını kararlaştırdı. “İpek Yolu Ülkeleri Arasında Ticaretin Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılmasında Gümrük İdarelerinin Rolü” konulu 5. Uluslararası Forum geçen hafta İstanbul’da yapılırken, toplantının sonucunda kabul edilen kararlar da belli oldu.


Forum’da 17 ülke ve 10 uluslararası örgütten toplam 27 delegasyon hazır bulunurken, İstanbul Deklarasyonu da kabul edildi. Toplantıda alınan kararlara yönelik olarak bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İpek Yolu güzergâhı üzerindeki gümrük uygulamalarının kolaylaştırılması kararı aldıklarını belirtti. Yazıcı, “Ticaret ile taşımacılık hızlı ve güvenli şekilde yapılacak.
Azerbaycan- Gürcistan-Türkiye arasında gerçekleştirilecek olan TIR-EPD (TIR - Elektronik Ön Beyan) Yeşil Hat uygulaması için harekete geçilecek. Kazakistan ve Kırgızistan’ın sürece katılımı sağlanacak” dedi. Yazıcı, İslamabad- Tahran-İstanbul Karayolu Taşımacılık Koridoru boyunca gümrük uygulamalarının kolaylaştırılmasına ilişkin belgenin de İran, Pakistan ve Türkiye arasında imzalandığını bildirdi.

TÜRKİYE'YE NE GETİRECEK?
Türk malları gümrüklerde gereksiz aranıp bekletilmeyecek. Türk mallarını kırmızı hatta düşürme uygulaması bitecek. Azerbaycan- Gürcistan-Türkiye, TIR’lara elektronik ön beyan uygulayacak.

PSİKOLOJİK DUVARI KALDIRMA PROJESİ
İpek Yolu’nun, dünyanın en uzun ve en eski ticaret yollarından biri olduğunu belirten Bakan Yazıcı, “İpek Yolu bölgesinde uluslararası ticaretin daha hızlı, kolay, güvenli ve tercih edilebilir hale getirilmesini amaçlıyoruz. Bu proje, İpek Yolu ülkeleri arasında belli dönemlerde psikolojik olarak inşa edilen duvarları kaldırma projesidir. İpek Yolu ülkeleri bir zincirin halkaları gibidir” dedi.

CANLANDIRMA PLANI HAZIR
İpekyolu güzergâhının geniş tren ağları, ulaşım hatları, enerji koridorları ve boru hatlarıyla canlandırma planında gümrükler de yenileniyor

Bu Haber"http://ekonomi.haberturk.com/para/haber/799688-ipekyolu-cikisi-hazir"Ventur Gumruk Musavirligi Tarafından Derlenmiştir.


Bu Haber"http://www.dunya.com/para-kazanmak-isteyene,-adres-turkiye--173328h.htm"MGBP Tarafından Derlenmiştir.